luni, 25 februarie 2013

Yam Bam și Tam Nesam

Despre Plajă și Salată, Una Iute Alta Lată


Următoarea haltă din traseul nostru a fost direct in mijlocul Pacificului, pe una dintre cele 1430 de insule disponibile in Thailanda. Cifra exactă este discutabilă, și asta pentru că până și noi, în cele doar 7 luni petrecute cumulat aici, am zărit sute și am aselenizat pe mai bine de 20. Și da, nu poți să nu iei in calcul și pe cele mici de tot.De numărat cred că e mai greu. Țin minte una minionă, superbă,  din Phang Nga Bay, a cărei modestă suprafață era ocupată in proporție de 85% de o stâncă inaltă rău. Și in vârful ei, sus, singurul locuitor, un vultur sau ceva de genul ăsta. Am inceput să fantazăm instantaneu : “Nu ți-ar plăcea să fii în locul lui? ” m-a intrebat Roxana. “O, ba da…dar aș inchiria imediat cuibul altui vultur și m-aș muta mai pe plajă, așa...” nu m-am putut abține. Ceea ce am și făcut până la urmă, cu Doamne Ferește cu tot.  Mutat, dormit, citit, băut și, logic, mâncat pe o plajă perfectă. De fapt pe mai multe. Am fost intâmpinați cu soare și zâmbet - noi și pofticioasă curiozitate - sosul. Și se pare că a plăcut!

...and they loved us!!!




Ce poți mânca pe insule dar și ce nu

Dacă toate minunățiile naturii își fac simțită în fel și chip prezența pe sus-numitele insule, nu același lucru se intâmplă și cu cele culinare. E logic, în afară de ce le oferă marea, localnicii nu au foarte multe alte opțiuni. Nu mă alint, oceanul este mai mult decât generos cu ei. Incă. Pentru că Thailanda este unul dintre ce mai mari exportatori de creveti si fructe de mare, la nivel mondial. Asadar le gasesti pe toate, din belsug : creveți, languste și  homari, sepie, crăcănata caracatiță, crabi de varii marimi și o mie de nații de pește. Felurile in care sunt ele gătite lasă insă mult de dorit față de ce afli pe continent. E logic, ingedientele și mai ales obiceiurile vin toate cu barca. Pe insulele mai populate mai gasești și feluri specifice provinciilor din nord dar, in general predomină bucătaria locală, simplă și la obiect.
Am ales așadar un restaurant pescăresc, clasic și făra fițe, pentru a-l slobozi pe DFR in această zonă culinară. Oricât de modest ar fi fost locul, concurența s-a făcut simțită de cum am ajuns. Uite, de asta iubesc eu Thailanda! De la cele tradiționale (nam prik -ardei iute scăldat in saramură, oțet sau fish sauce sau prik bon – haide să-l traducem boia ) până la clasicul Tabasco ne-au întâmpinat o grămadă de opțiuni pentru a ne condimenta prânzul.

Cu spatele la concurență


Nu le-am ignorant, bineînțeles....dar vedeta incontestabilă a fost DFR, evident cel mai exotic și mai aroy dintre toate. Fără pic de mișto. Sincer, nu am înțeles niciodată de ce trebuie să alegi intre iute și gustos...Doamne Ferește e dovada îmbuteliată că le poți avea pe amândouă. Consider că un sos nu trebuie să-ți iasă pe nas de prea mult oțet, nici să ți se lipească de esofag de prea mult zahăr...Unde mai pui că e și cel mai frumos ambalat,deși asta e o opinie personală. Deh, e puiul nostru!

 L-am aruncat pentru inceput, într-o clasică Spicy Thai Salad. Spicy already, intr-adevăr, dar nu îndeajuns. Thailandezii sunt foarte atenți cu turiștii la capitolul asta. În general vor să-i păstreze în viață. Dacă te văd farang, 90% dintre bucătari vor înjumătăți doza de ardei iute din mâncare, oricât de vehement ți-ai susține tu alt punct de vedere in două-trei limbi, Thai inclusiv.


Yam Talay - Spicy Salad

Aici oamenii privesc salata cu mult respect și o tratează ca pe un fel principal și nu ca pe un accesoriu fripturist . Oficial, există multe feluri de salată în țara zâmbetelor, dar cele mai populare categorii sunt Yam ( cele in care se amestecă chestii) Tam (cele in care ingredientele au textura fibroasă și sunt bătute impreună intr-o mare piuă din lemn) Laap (de felul lor din Laos și marcate de prezența orezului uscat și măcinat) și Plah ( care se deosebește de Yam prin gustul fresh și foarte pronunțat  de mentă și lemongrass, prezente sub formă de fâșii tăiate la microscop).
Cu fructe de mare sau porc, cu glass noodles sau fără, cu prezența roșiilor facultativă, o salată Yam e mereu o aventură, e mega-permisivă și ușor de făcut.

Yam Talay - salata Thai cu fructe de mare




Ai nevoie obligatoriu de o ceapă mică roșie și două lungi și verzi tăiate mărunt, varză, salată,castravete, ardei iuți proaspeți după putere, două-trei limes, o lingură de fish sauce și două de zahăr, de preferat  de palmier (se găsesc toate și în comerțul românesc, la KiLife). Opțional, experimentează cu morcov,măr, roșii, frunze proaspete de coriandru sau leuștean, mentă și lemongrass proaspăt (acesta din urmă tare greu de aflat în Europa din păcate...gata mixat se găsește in sosul nostru, l-am ales din Bangkok fir de fir, anul trecut). 

 O sută de grame de fructe de mare încinse in wok 2-3 minute marchează un upgrade considerabil, dar nu obligatoriu. Se mai obișnuiește cu  tofu, pui, vită sau porc. La fel, o mână de glass noodles fierți cu lime sunt o prezență des înâlnită. Zahărul, sucul de lime și sosul de pește se freacă dimpreună până se topește primul și astfel dressingu-i gata. Se amestecă toată lumea cu toată lumea și se garnisește cu arahide pisate și chilli powder. Dacă ai să-i pui și Iute de Doamne Ferește e și mai bine. Dacă nu, să-ți cumperi!

 Nu știu dacă are rost să precizez că povestea asta e pentru o persoană. Așa se gătesc marea majoritate a felurilor Thai: in maxim 10 minute și niciodată pentru 6 porții. Contravine felului lor de a trăi și de a lua masa, capitol la care vom reveni intr-un episod viitor.

Momentul Publicitar

Cum sosul nostru își are câteva ingrediente in comun cu sus-numita, s-au așezat bine împreună, într-o poveste fusion cu happy ending. Nu te gândi la prostii. El a adus gustul ardeilor românești și aroma mixului de oțet italian, ea primește pe orișicine...match made in heaven,  compatibilitate 8/10, sărut-mâna pentru masă!..de Doamne Ferește

Koh Phangan, februarie 2013

3 comentarii:

  1. Eu nu am inteles - acest sos se poate cumpara de undeva? daca da de unde ?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hello! Ca pe orice produs nou, am hotărât sa îl testam înainte de a-l scoate la vânzare.Vrem ca totul sa fie absolut perfect și verificat inainte. Cu ce feluri de mâncare se asortează, ce părere au oamenii despre el...inclusiv cât rezistă dacă uiți să-l ții in frigider dupa ce-l deschizi. Faptul că in România incă nu s-a produs asa ceva impune si mai multă atenție din partea noastră De vânzare va fi incepând cu luna Decembrie 2013, dar am fi foarte incântați să-ți trimitem gratuit o sticluță, la schimb pe o părere sinceră dupa ce-l testezi și tu! Daca ne poți lăsa o adresă de mail, te vom contacta pentru detalii. Mulțumim pentru interes!

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut - m-as bucura sa va ofer o parere sincera - adresa mea de email este george.olaru at pixelgrade.com

    RăspundețiȘtergere